Nordlys brengt cider uit Frankrijk naar Nederland

Roger Horn is groot liefhebber van zeilen en van mooie schepen, waardoor hij niet voorbij kon gaan aan het feit dat de Nordlys cider uit Frankrijk naar Nederland brengt. Dit is allereerst bijzonder vanwege de lading, maar daarnaast vooral vanwege de aandrijving. Het gaat om een zeilschip, dat er op een heel milieuvriendelijke manier voor zorgt dat we hier in Nederland gebruik kunnen maken van de cider uit Frankrijk. Het schip stoot geen schadelijke stoffen uit, het zijn de zeilen die ervoor hebben gezorgd dat het schip in Nederland heeft kunnen aanmeren.

Krachtig signaal vanuit Parijs

Volgens Jorne Langelaan kwam er een krachtig signaal uit Parijs dat we omwille van het klimaat op zoek moeten gaan naar nieuwe vormen van transport en van handel. Hij is een van de oprichters van Fairtransport en wil er met de Nordlys voor zorgen dat we meer aandacht krijgen voor alternatieve vormen van aandrijving. Hij heeft het doel om het transport zoveel mogelijk emissievrij te maken. Hij is daar met de Nordlys in ieder geval in geslaagd. Roger Horn is enthousiast over het feit dat zijn passie voor zeilen goed aan lijkt te sluiten bij een meer milieuvriendelijke vorm van transport.

Houten vrachtschip naar Nederland

De Nordlys vormt een houten vrachtschip, dat uitstekend geschikt bleek om een lading cider naar Nederland te brengen. Het schip werd door een groep van meer dan 100 vrijwilligers in elkaar gezet in Den Helder en is nu goed geschikt voor de duurzame vrachtvaart. De kans is wat dat betreft groot dat de Nordlys binnenkort weer een andere lading mee zal krijgen en er daarmee voor zorgt dat er een andere bestemming kan worden aangedaan. Wat dat betreft laat de Nordlys zien dat we op een heel andere manier over transport na dienen te gaan denken.

Roger Horn

Author Roger Horn

More posts by Roger Horn

Leave a Reply