Zeevarend monument gaat op transport

Aanstaande 6 november vindt er een bijzonder transport plaats binnen de zeilwereld, de uit 1896 stammende beugsloep MD10 Johanna Hendrika wordt verplaatst om een restauratie uit te kunnen voeren. Het is het oudste zeevarende monument van Nederland, al wordt er opvallend genoeg gekozen voor transport over de weg. Het gaat om een schip met een lengte van 28 meter, waardoor het een behoorlijke operatie zal vormen. Roger Horn volgt de ontwikkelingen met belangstelling, al zal hij er zelf niet bij zijn wanneer het schip van de Buitenhaven in Middelharnis naar de Menheerse Werf in het oude centrum wordt gebracht.

Roger Horn onder de indruk van zwaar transport

Roger Horn is onder de indruk van een dergelijk indrukwekkend transport. Het schip is namelijk niet alleen 28 meter lang, daarnaast is het 7 meter breed en heeft het een romp die 6 meter hoog is. Dat betekent dat er een multitrailer nodig is om het schip na het hijsen te verplaatsen. Vervolgens zal het schip via de historische helling van de 265 jaar oude scheepswerf te water worden geladen. Zodra het schip eenmaal op de plaats staat zal ook de burgemeester aanwezig zijn om de restauratie in te luiden.

Cultuurhistorische pracht

Er is sprake van een cultuurhistorisch belangrijk stukje Nederland, vandaar dat er op een voorzichtige manier wordt omgegaan met de restauratie en het vervoer van het schip. De MD10 Johanna Hendrika trekt over het algemeen veel bekijks, waardoor dit zeker tijdens het begin van de restauratie waarschijnlijk niet anders zal zijn. Middelharnis houdt er rekening mee. Dankzij bijdragen van onder andere de provincie Zuid-Holland en de subsidieregeling Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee is het mogelijk om de restauratie aan het schip uit te voeren.